Potrivit traditiei istorice, Roma a fost intemeiata pe sapte coline, situate pe malul fluviului Tibru, de fratii gemeni Romulus si Remus, descendentii eroului troian Eneas, la data de 21 aprilie 753 i. Hr. Cercetarile arheologice au dovedit existenta unor vechi urme de locuire, ce au apartinut comunitatilor de pastori stabilite in zona colinei Palatin in sec. Al VIII-lea i. Hr.

In istoria Romei au existat trei mari perioade: perioada regala (753 - 509 i. Hr.), perioada republicana (509 - 27 i. Hr.) si perioada imperiala (27 i. Hr. - 476 d. Hr.).

Republica Romana (in latina "Res publica romana") a luat fiinta in anul 509 i. Hr. in urma unei rascoale a patricienilor si plebeilor, care l-au inlaturat pe ultimulul rege al Regatului Roman, Lucius Tarquilnius Superbus. Beneficiarii noului sistem de conducere au fost patricienii care au acaparat toata puterea la Roma, deoarece calitatea de cetatean roman, era data de nastere, deci de apartenenta la unui dintre triburile fondatoare ale cetatii, ceea ce i-a determinat pe plebei sa se rascoale in numeroase randuri, dorind chiar sa paraseasca cetatea si sa intemeieze una proprie.

In aceasta perioada modul de conducere se schimba. Institutia regalitatii dispare, locul ei fiind luat de o serie de magistrati, alesi pe o perioada limitata, cu conditia de a fi satisfacut stagiul militar.

Continuare