Caius Marius cel ce a realizat reforma militara a fost ales de 6 ori consecutive consul la Roma (150-100 i.Hr.) El era un adevarat monarh (cu acceptul poporului) dar nu isi ia acest titlu. Pozitia sa fara de aliati (le-a dat dreptul de a intra in armata) l-a adus in conflict cu partidul optimatilor si cu Sylla (Care nu dorea sa le dea o serie de drepturi aliatilo o populatie din Italia care nua veau dreptul la cetatenie).

Primul razboi civil incepe atunci cand Senatul ii retrage lui SylIa dreptul dea infrange rascoala din Italia, a aliatilor. In aceste conditii el porneste impotriva popularilor si a lui Caius Marius care vor fi infranti. Lucis Cornelius Sylla a atrecut la pedepsirea adversarilor prin proscriptii. Ucigasii proscrisilor erau chiar recompensati. Ei s-au dedat la tot felul de abuzuri fiind omoarati si oameni bogati nu numai partizani ai lui Caius Marius. Dupa acest razboi Sylla se proclama dictator pe viata si elaboreaza o serie de legi care au dus la scaderea atributiilor Adunarii Poporului si tribunilor si cresterea puteri Senatului. Pentru ca a condus in mod dictatorial si s-a inconjurat de insemnele monarhiei (avea tron batea moneda cu chipul sau) a ajuns inconflict cu Senatul iar in 79 i.Hr. renunta la putere.

In 73 i. Hr. izbucneste o rascoala a sclavilor condusa de Spartacus. Acestia obtin mai multe victorii. Pentru a-i infrange este numit comandant Crassus, unul dintre generalii lui SylIa. Cam in acelasi timp izbucnesc revolte in Orient si Spania. Crassus va infrunta revolta sclavilor iar Pompei pe cele din Orient si Spania. Fiind 2 generali victoriosi poprul se astepta la un noui razboi civil dar acestia si-au impartit puterea fiind alesi in anul 70 consuli. Ei au trecut de partea poporului iar masurile lui Sylla au fost anulate.

Inapoi | Continuare