Senatul se mentine devenind institutia suprema in perioada republicii. Numarul membrilor creste de la 300 la 900. El era format dintr-un grup de cetateni in varsta. In fiecare an, Senatul alegea doi consuli sa conduca Roma. Senatul se intrunea pentru a discuta despre modul in care era condusa Republica Romana si pentru a oferi sugestii consulilor, care erau cei mai puternici oameni din Roma. Senatul avea drept de veto. In Senat roman existau doua partide neoficiale: optimates si populares. Senatul a avut o importanta majora, iar prestigiul sau s-a format prin prisma participarii institutionale a patricienilor bogati, apartinand aristocratiei. Incepand cu secolul IV i. Hr. Vor avea acces in Senat si plebeii, mentinandu-se totodata si Adunarea poporului.

Roma a cucerit in perioada republicii intreaga Peninsula Italica, bazinul Marii Mediterane, zone intinse din Europa si Orient, intrand in contact cu civilizatii diverse si preluand o serie de influente.

Dupa aproximativ 250 de ani de lupte romanii au reusit sa supuna toate popoarele din peninsula, unificand aceste teritorii sub autoritatea lor. Astfel, treptat latinii, samnitii, volscii, sabinii, etruscii, equi, ligurii, galii si grecii au fost cuceriti.

Teritoriu

Inapoi | Continuare