Latiumul a fost adus sub autoritatea Romei dupa razboaile purtate impotriva Ligii latine conduse de orasul Albalonga.

Cu samnitii romanii au purtat trei razboaie. In primul razboi, cu ajutorul latinilor, romanii au iesit victoriosi. Insa datorita pretentiilor latinilor (ei doreau ca un consul si jumatate dintre senatori sa fie alesi din randul lor) romanii reincep conflictul cu ei. In aceste conditii romanii s-au aliat cu samnitii si i-au invins pe latini. Apoi se razboiesc iarasi cu samnitii dar sufera cea mai grea infrangere din istorie fiind nevoiti sa treaca pe sub "furcile caudine". Dupa al treilea razboi Roma a iesit invingatoare si samnitii au cedat definitiv in fata ei.

Galii au atacat in mai multe randuri Roma reusind chiar sa o jefuiasca (in 387 i. Hr.) dar in 282 i. Hr. au fost infranti definitiv.

Cele mai grele razboaie purtate de romani impotriva grecilor au fost cele cu orasul Tarent. Locuitorii Tarentului, pentru a rezista, l-au chemat in ajutor pe regele Epirului, dar in cele din urma in 272 i. Hr. grecii au fost cuceriti.

Imediat ce Roma si-a consolidat controlul in peninsula italiana, a trebuit sa infrunte o serioasa confruntare cu Cartagina, intr-o serie de trei razboaie punice. Dupa aceste conflicte, Roma a devenit indiscutabil cea mai puternica natiune din Europa si spatiul mediteranean, un statut pe care il va pastra pana la divizarea Imperiului Roman.

Razboaiele punice

Inapoi | Continuare